Verslag van de op 25 mei 2022 gehouden wijkplatformbijeenkomst
Voorzitter Johan de Ruiter opent de avond en heet iedereen van harte welkom.
Het thema van de avond staat in het teken van duurzaamheid, zoals vermeld op de flyer/uitnodiging.
Karin Fakkert van de gemeente Almelo neemt het woord. Zij werkt op de afdeling die zich bezig houdt met duurzaamheid.
Met andere landen is afgesproken dat er vanaf 2050 geen aardgas meer gebruikt gaat worden.
Almelo moet hiervoor ook plannen maken. Deze plannen zijn o.a. warmtevisie, duurzame energie ladder, klimaat adaptie strategie en uitzoeken wat iedereen zelf kan doen.
Warmtevisie richt zich op de vraag: waar halen we de warmte vandaan? Huizen verwarmen, koken en warm water maken moet anders, want daarvoor is gas nodig.
De gemeente begint in 3 gebieden: Aalderinkshoek, Windmolenbroek en bedrijventerrein Bornsestraat. Het is bedoeling dat deze gebieden in 2030 van het gas af zijn.
Duurzame energieladder: het is de bedoeling dat er meer duurzame energie wordt opgewekt dmv heel veel zon op de daken (zonnepanelen), maar ook op de grond (zonneparken) . Hiervan is er 1 al in werking, die bij de Aadijk. Voor 2 extra zonneparken (Aadijk 2 en Leemslagenplas) zijn reeds vergunningen afgegeven. Ook is het de bedoeling (planning) dat er 3 – 5 windmolens komen, maar niet vlak bij huizen.
Bij zonneparken is teruglevering niet altijd mogelijk. Particulieren daarentegen hebben altijd recht op teruglevering. Er wordt ook wel gedacht aan waterstof, maar daar zitten nog teveel haken en ogen aan. Bovendien is dat zeer brandgevaarlijk. Ook zijn er nog wel meer plannen/ideeën , maar deze moeten nog verder ontwikkeld worden.
Klimaat adaptie strategie: er zijn steeds meer zware regenbuien, dus is het noodzakelijk om veel water op te kunnen slaan. De gemeente is ook bezig met de actie tegelwippen (tuinen vergroenen). Meer groen zorgt voor minder hitte. Mensen die aan kunnen tonen dat ze hun tuin vergroend hebben kunnen hiervoor een kleine tegemoetkoming (subsidie) van de gemeente krijgen.
Vraag: wat is het verschil tussen tegels en keien? Bij keien kan het water beter weg, maar groen is uiteraard beter.
Wat kunnen we zelf doen? Ten eerste gedragsverandering. Door sluipverbruik tegen te gaan kunnen we 15 – 20 % besparen. Dit betekent stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit de stopcontacten halen. Ook verwarming uit in ruimtes die niet gebruikt worden. Regelmatig ventileren, vooral smorgens. Ook minder lang douchen, drogen aan de waslijn, ontdooien in de koelkast.
Daarnaast kunnen we zelf kleine maatregelen nemen, zoals ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie, waterbesparende douchekop, verlengsnoer met aan/uit knop.
Vraag: Als je huis al geïsoleerd is, heeft radiatorfolie dan nog wel nut? Ja zeker, anders wordt de muur verwarmd ipv de radiator en de kamer.
Isoleren van je huis kan ook behoorlijk wat besparing opleveren: Dakisolatie ± 30 %, vloerisolatie ± 10 %, muren ± 20 % en dubbel glas (HR++) ± 15 %.
Men kan ook investeren in alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen en (hybride) warmtepompen (naast cv ketel ook warmtepomp).
Conclusie: als je het geld hebt, investeren!!!
Bij gebrek aan geld: ga eens informeren bij de gemeente.
In de Aalderinkshoek kan de warmte van de rioolzuivering wellicht gebruikt worden voor de verwarming van de huizen.
Vraag: Als we in 2030 gedeeltelijk van het gas af moeten, hoe gaan we dan warm douchen? Koken op inductie is veel duurder en kost meestal nieuwe pannen. Antwoord: de gemeente gaat kijken hoe een en ander gefinancierd kan worden. Er is nog veel in ontwikkeling. Ook moet het stroomnet verbeterd worden. Teruglevering is helaas niet altijd mogelijk. De gemeente is ook op zoek naar een oplossing voor “schrijnende” gevallen (mensen die geen geld hebben).
Bent u enthousiast geworden en wilt u aan de slag met verduurzamen? Vraag een adviesgesprek aan bij de gemeente. Zij kunnen u helpen met de besparingsmogelijkheden en met eventuele subsidie.
Als woningbouwverenigingen gaan verduurzamen zullen ook zij zich moeten houden aan de Europese aanbestedingsregels.
De door Karin Fakkert gebruikte PowerPointpresentatie is als bijlage bij dit verslag gevoegd.
De voorzitter bedankt Karin en overhandigt haar een attentie.
Het woord is nu aan Marjan Nekkers, directeur van woningstichting Beter Wonen sinds 01-11-19.
Marjan heeft hiervoor o.a. 22 jaar bij de politie gewerkt en daarna nog bij de gemeente Enschede.
De woningstichting krijgt de verplichting om voor 2028 woningen met energielabel E, F of G te verduurzamen.
In de Frans Halsstraat zijn 16 nieuwe woningen gebouwd. In de Gerard Doustraat zijn flats van Sint Joseph overgenomen. Deze worden verbouwd tot seniorenappartementen. Hierbij worden er dan ook liften gebouwd. De Jan Steenstraat zal worden verduurzaamd.
Het aandachtspunt ligt thans op 4 wijken, waar onder de Ossenkoppelerhoek, waar veel verbeterd moet worden. Verduurzamen is de komende jaren een heel belangrijk punt voor Beter Wonen.
Vraag: Na de verduurzaming wordt op bepaalde plaatsen het gras teveel gemaaid, zodat delen nu dood zijn. Marjan belooft er naar te kijken en actie te ondernemen.
De voorzitter bedankt Marjan en overhandigt haar een attentie.
Dan is het woord aan Sylvia Schuite van de gemeente. Zij vervangt wethouder Arjen Maathuis, die verhinderd is. In samenwerking met Marjan Nekkers zijn wijkanalyses gemaakt. De Ossenkoppelerhoek is nl een wijk die extra aandacht vereist.
In de Jan Vermeerstraat komen 3 drempels. Eigenlijk zou het hele zuidelijk deel van de wijk een 30 km zone moeten worden.
De gemeente bekijkt de speeltoestellen in de wijk ivm de vraag of deze aan vervanging toe zijn.
In de Jan Sluyterslaan bv is een speeltoestel weggehaald, maar er komt wel een nieuwe voor in de plaats. Het hondenveld in de Jan Tooropstraat moet waarschijnlijk weg in verband met de mogelijke bouw van huizen. Voor de omwonenden is er op 15 juni een voorlichtingsavond in het wijkcentrum.
In de bosjes van de Jan Tooropstraat zijn lachgascapsules gevonden. Graag attentie van iedereen die iets hoort of ziet.
Vraag: Bijna de hele wijk heeft last van steenmarters. Is daar wat aan te doen? Sylvia neemt dit mee naar de gemeente.
Vraag: Aan wethouder Maathuis zijn 2 ½ jaar geleden vragen gesteld inzake het gebruik van 3 ruimtes in het wijkcentrum voor gemeenteambtenaren. Het wijkcentrum werd hiervoor verbouwd.
Hoelang dit gebruik zou duren en wat de kosten van de verbouwing waren is nooit duidelijk geworden. Door deze ruimtes aan de gemeenschap te onttrekken is bv het Taalproject in moeilijkheden gekomen. De wethouder zou dit uitzoeken en de antwoorden terugkoppelen. Tot heden is er echter nog geen antwoord gekomen van de wethouder. Sylvia beloofde deze kwestie neer te leggen bij de wethouder.
Hans van Riet legt uit dat er van het opheffen van het Rembrandtfiësta geld is overgebleven.
Dit geld kan besteed worden aan doelen voor de wijk. Een ieder kan een aanvraag doen.
De voorzitter dankt iedereen voor zijn of haar inbreng en nodigt iedereen uit voor een nazit met een drankje en een hapje.
2 comments to “Verslag van de op 25 mei 2022 gehouden wijkplatformbijeenkomst”
Wou ff reageren op t groen bedoelde niet alleen tevaak maaien maar ook vooral de lengte waarop het gemaaid word langer gras verdprd minder snel.Heb er vanaf 2018 al melding van gedaan
https://www.grasmaaieradvies.nl/maaihoogte-gras/
Ook worden er struiken met bloemen in juli gesnoeid terwijl de tweede ronde nog in de knop zit en/of planten vruchten dragen.
Plus waar zijn de rozenbottels aan de Rembrandtlaan gebleven staat nu vooral brandneten.
Heb dit doorgegeven aan het wijkplatform bestuur.